Post o tym jak zrobiłam (wspólnymi siłami z Irene) fińską potrawę 'Piirakkę' - z dedykacją dla wszystkich niedowiarków!
Piirakka to bardzo znana fińska potrwa (podobno na całym świecie. Ja poznałam ją dopiero tutaj...). Można jeść to jako przekąska, drugie śniadanie... wszystko zależy od preferencji. Z tego co udało mi się dowiedzieć i wyczytać, danie pochodzi ze Wschodniej części Finlandii o rosyjskich wpływach kulturowych - Karelii (czyli z miejsca gdzie obecnie przebywam).
Piirakkę można kupić w każdym sklepie w postaci mrożonej czy też schłodzonej. Moje ulubione są produkcji Fazera (tak, Fazer tutaj produkuje wszystko - począwszy od czekolad, cukierków przez zwykłe bułeczki, po wspomnianą już piirakkę).
Załączam przepis wraz z fotorelacją :)
Poniżej: Piirakki w wersjach oficjalnych - produkcji Fazerowej. Zdjęcie pierwsze prezentuje piirakkę prawdopodobnie z ziemniakami (jest to drugi rodzaj farszu, podobno istnieje jeszcze farsz marchewkowy, którego nie miała okazji spróbować ani zobaczyć). Fotografia na dole zaś prezentuję piirakkę z ryżem. [zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony Fazera]
PS. Zdjęcie garnka z ryżem, które za chwilę zobaczycie wygląda wg mnie makabrycznie. Wszystko jednak jest z nim w porządku... Sygnalizuję jedynie, iż mam świadomość, że zdjęcie do najestetyczniejszych nie należy... :)
Poniżej: Piirakki w wersjach oficjalnych - produkcji Fazerowej. Zdjęcie pierwsze prezentuje piirakkę prawdopodobnie z ziemniakami (jest to drugi rodzaj farszu, podobno istnieje jeszcze farsz marchewkowy, którego nie miała okazji spróbować ani zobaczyć). Fotografia na dole zaś prezentuję piirakkę z ryżem. [zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony Fazera]
PS. Zdjęcie garnka z ryżem, które za chwilę zobaczycie wygląda wg mnie makabrycznie. Wszystko jednak jest z nim w porządku... Sygnalizuję jedynie, iż mam świadomość, że zdjęcie do najestetyczniejszych nie należy... :)